Att tänka på vid köp av dator (guide)

Att köpa en ny dator är inget som är lätt att göra. Visst kan du alltid gå ner till butiken och fråga försäljarna och då få massor med tips.Problemet är att försäljarna i många fall saknar tillräckliga kunskapar och inte är helt insatta i hur en dator verkligen fungerar.

Väldigt ofta får man även en bra dator men risken är stor att det är någon komponent i den som drar ner prestanda och därmed förkortar datorns "hållbarhet". Detta gäller framförallt ifall man köper en dator till spel då det är extremt viktigt och välja rätt saker.

Med denna sida så har vi tänkt att lägga information som är av betydelse när man skall köpa en dator. För er som tänkt bygga en egen dator så rekommenderar vi att ni frågar i Dator-forumet hos fuska.se som driver ett av sveriges största spelforumifall ni har några datorfrågor eller är intresserade av att få hjälp medatt välja datordelar.

Intresserad av att köpa surfplatta? Kolla in denna guide till ett lyckat surfplatteköp.

1. Vad skall du ha datorn till?

Det första du bör tänka på när du skall köpa en ny dator är vad du skall använda den till. Skall du ha den för att surfa påInternet och arbete så som ordbehandling så kan du ofta komma undan väldigt billigt. Skall du däremot spela spel så blir det dyrare då det krävsbättre delar i datorn.

Fundera även på om du tänker flytta datorn ofta och kanske skulle välja en bärbar dator. Det är dock väldigt viktigt att tänka på attbärbara datorer oftast har sämre prestanda än stationära vilket gör att skall du köpa en bärbar speldator så blir det oftast onödigt dyrt och då bör du iställetkolla på en stationär dator. Detta är inte speciellt mycket jobbigare att flytta om du bara flyttar datorn ibland och du kan spara flera tusenlappar på det.

2. Hur mycket pengar har du att köpa för?

Ta tidigt reda på hur mycket pengar du har att handla för. Tänk på att nya datordelar sjunker väldigt mycket i värde i början oftast och därför kan det vara värt ochvänta några veckor innan du köper något. Har du inte tillräckligt mycket pengar så var väldigt försiktig med att välja en "sämre" dator. Detta kan tyckas som ett braalternativ men straffar sig i längden då datorn inte räcker till, till det du hade tänkt dig. Detta gäller speciellt datorer som skall användas till spel.

Ett alternativtkan vara att köpa begagnat. Men var noga med att kontrollera priserna mot nuvarande priser då det finns en viss tendens att sälja datorer relativt dyrt begagnat. Det finnsdessvärre ingen formel för hur mycket en begagnad dator är värd efter dess ålder men ofta så används ändå resonemanget att datorn sjunker 30% för varje år i värde. Tänkäven på att äldre datorer i många fall inte är kompatibla med de nyareminnena, processorerna, grafikkorten och diverse andra komponenter. Detta leder till att om du köperen begagnad dator så är risken stor att du inte kan uppgradera denna längre fram då de komponenter inte är kompatibla med de äldre systemen.

3. Bygga själv eller köpa en färdig dator?

Att bygga en dator själv är betydligt enklare än många tror och det finns många detaljerade guider kring detta. En av dessa finns på NordicHardware.se.Bygger du din dator själv så får du full kontroll över vilka delar du vill ha med i datorn, detta gör att man enkelt kan byggakostnadseffektiva datorer helt anpassade åt sinaintressen. Dock bör man tänka på att om man bygger själv och det uppstår problem så kan det vara svårt och felsöka och man har då ingen speciell support och vända sig mot. Såär man det minsta osäker på om man vill bygga själv eller köpa ett färdigt paket så rekommenderar vi starkt att man väljer ett paket.

Ett färdigt paket innehåller nämligen engemensam garanti för hela datorn vilket gör att ifall något går sönder så lämnar man in datorn enbart och får den reparerad. Man får oftast med support med dit man kan ringanär fel uppstår och då få hjälp. Märkesdatorer som HP, Dell, Compaq inkluderar även så kallade "återställningsskivor" vilket kan visa sig väldigt användbara ifall datorn krascharpå grund av virus eller av ett annat mjukvarurelaterat problem.

Datordelar

Den här listan gäller för dig som tänker plocka ihop en dator själv men även för dig som funderar på att köpa en märkesdator. Köper du en märkesdator så kan du dockoftast inte välja delar själv. Du kan däremot läsa om dem här för att bilda dig en uppfattning om hur bra dem är. Den här listan uppdateras regelbundet och du kan se längst ner på sidan när den senast uppdaterades.

Datorlåda

Många väljer datorlåda efter design men det är dock viktigt att se upp. När du väljer datorlåda så bör du tänka på följande saker. Ingår ett nätaggregat eller behöver jag köpa ett separat?Ett nätaggregat bör klara minst 500w för en normal dator. Skall du ha en speldator så bör välja minst 600-750w. Du skall även välja ett kraftigt nätaggregat ifall du planerar att välja ett kraftfullt grafikkort som Radeon RX-4xx och Nvidia GTX 10xx-serien. Skall du köra dubbla grafikkort i SLI eller Crossfire-läge så kommer du troligtvis behöva ett nätaggregat på uppemot 1000 watt. Tänk även på att kolla upp hur tyst lådan är. En bra och tyst låda med bra luftflöde är Fractal Design Define R5 och den kostar runt 900kr, en annan bra låda med bra luftflöde och som är relativt tyst är Phanteks Eclipse P400S. Tänk dock på att det är framförallt delarna du väljer som avgör hur tyst datorn kommer att bli.

Processor

Det finns en uppsjö med processorer men vi rekommenderar dig att kolla på processorer med dubbla kärnor eller ännu fler. En processor med dubbla kärnor kan i teorin utföra 2st saker samtidigtoch detta kommer att ge stora prestandavinster när program anpassade för dessa processorer kommer. De billigasteprocessorerna med dubbla kärnor kostar ca 400kr uppåt.Till stationära datorer finns bland annat AMD A-Series, AMD FX-Series, AMD Ryzen, Intel Celeron/Atom, Intel Core i3/i5/i7/i9. Är du ute efter en dator att använda till ordbehandling, se på film och surfa på Internet så bör en av de billigare processorna duga fint och vi rekommenderar då framförallt AMD A-Series, Intel Celeron/Pentium samt Intel Core i3. Är du ute efter en speldator och vill spela spel så rekommenderar vi AMD Ryzen eller Intel Core i5/i7. Har du riktigt mycket pengar eller vill ha det absolut bästa så rekommederar vi att du kollar på Intel Core i9-processorerna.

Minne

I skrivande stund så är det DDR3/DDR4 minnen som gäller i datorn. Dessa är snabbare än sina föregångare och ger god prestanda. DDR3/DDR4 minnen är inte kompatibla med äldre minnen. För en arbetsdator så rekommenderar vi att man köper minst 4GB och för en speldator minst 8GB. Tänk på att det kan vara vettigt att välja DDR4 minnen somgår i 2400mhz eller anges med PC19200. Planerar du att använda Windows 10 som operativsystem så kan det vara en bra ide att välja minst 4GB minne oavsett. Just nu är minnena väldigt billiga och man kan på vissa håll köpa 8GB DDR4 PC19200 för enbart 700kr. Vi rekommenderar därför att man köper just 8GB. Detta då minne är en av de komponenter som bidrar mest till högre prestanda, speciellt ifall man kör Windows 10.

Hårddisk

Detta är väldigt individuellt och det är ingen större skillnad mellan de vanliga hårddiskarna, men det finns även SSD-hårddiskar och då är skillnaden enorm. Det som kan vara värt och kolla på är RPM som betyder hur snabbt hårddisken snurrar. I en speldator så anser vi att en SSD-disk nästintill är ett måste då den bidrar så kraftigt till högre prestanda. Även till en arbetsdator så rekommenderar vi starkt att man väljer en SSD-disk. SSD-diskar består av flashminnen och är därmed extremt snabba, som en jämförelse så tar det ca 10 millisekunder för en vanlig hårddisk att hitta en fil när datorn skall ha den, medan för en SSD-disk så tar det endast ca 0.1 millisekund. När du spelar ett spel eller startar t.ex. Windows så laddas mängder av småfiler in vilket gör att tidsvinsten blir extrem med SSD.

Nackdelen med SSD-diskar är att de är små och dyra i jämförelse med vanliga hårddiskar. När det gäller utrymme så beror detta väldigt mycket på vad man har för behov. Skall man ladda ner mycket film, musik och annat från nätet så bör man välja en hårddisk på 2TB (2000GB). En 2TB kostar ca 800 kr i skrivande stund. En bra kombination till en speldator är att köpa en SSD-disk samtidigt som man köper en vanlig stor hårddisk på t.ex. 2TB för att lagra sådant som tar plats. Vi rekommenderar starkt Intel SSD-diskar då dessa fått mycket bra omdömen generellt och framförallt visat sig vara tillförlitliga.

Grafikkort

Grafikkort är väldigt svåra att välja då det finns så pass många prisklasser. Skall du dock inte spela något alls så fungerar integrerade grafikkort bra och dessa är även standard på många märkesdatorer. Skall du dock spela så bör du lägga ca 1500kr på ett GeForce GTX 1050 Ti som är av de prisvärdaste korten just nu. Har du mer pengar så kan även ett GeForce GTX 1060 eller 1070 vara intressant. Vill du har ett riktigt bra grafikkort så är det GTX 1080-serien du skall kolla på, dock kostar dessa kort givetvis mer och är därför för många inte lika intressanta. Köper du ett sämre grafikkort så är risken att du kommer få problem med nyare spel överhängande. Just grafikkorten är de som brukar ställa till det mest när man vill köpa en märkesdator som skall användas till spel. Ovanstående kort GeForce GTX 10xx tillhör senaste generation av grafikkort.

Ljud och nätverkskort

För de alla flest så duger det bra med de inbyggda ljudkorten och nätverkskorten som finns på moderkorten man köper och därför kommer vi inte att skriva så mycket om dessa. När det gäller ljudkort så kan det dock vara viktigt och kolla vad ljudkortet har för utgångar, speciellt ifall man tänker göra med ett 5.1 högtalarsystem eller liknande. Det är även då viktigt att ljudkortet stödjer detta.

När det gäller nätverkskort så välj gärna ett med 1gbit då det är standard just nu på nya moderkort men det finns fortfarande äldre moderkort som ej har det utan 100Mbit. När det kommer till Wifi så kolla gärna att det trådlösa nätverkskortet klarar standarden AC, då vet du att kortet har bra prestanda och är något framtidssäkert.

Om du endast skall ha en dator så kan även ett alternativ vara att skaffa ett mobilabonnemang och köra internetdelning på din mobil till datorn. Då behöver du inte ens ett nätverkskort samt slipper köra dubbla abonnemang, dvs för internet och mobil. Nu för tiden finns det obegränsade mobilabonnemang med surf vilket gör att du kan ersätta ditt vanliga bredband och spara pengar. Om du använder internet lite på datorn så kan du troligen även välja ett abonnemang med begränsad surf och spara ännu mer pengar.

DVD-brännare, Skärm, Tangentbord, mus och Operativsystem

Bra och veta är att en Blueray/DVD-brännare även kan bränna vanliga cd-skivor, läsa cd-skivor och läsa dvd-skivor. Därför behöver du oftast inte köpa mer än en DVD-brännare då du redan får allt det i DVD-brännaren.

När det gäller skärm så rekommenderar vi starkt TFT med LED-belysning i minst 24". En bra 25" LED som kostar runt 3300kr är DELL UltraSharp U2515H, framförallt är den riktigt bra för dig som tänker surfa/jobba och se på film. Vill du spela spel så rekommenderar vi Asus VG248QE som kostar ca 3000kr, den stöder nämligen 144hz vilket de är perfekt för spel där man ofta har snabba scener. Det finns även billigare skärmar för runt 1000kr om man har lite lägre krav. Det du bör tänka på när du köper en plattskärm är responstiden. En skärm som har responstiden 8ms eller lägre är att föredra. Forskare har nämligen kommit fram till att 8ms är den gränsen som ögat klarar av att uppfatta. Köper du en plattskärm med 16ms så är risken stor att du upplever eftersläpningar vid snabbare rörelser på skärmen.

Vid valet av tangentbord så är detta enbart en smaksak. Vad som kan vara intressant är antalet snabbknappar på tangentbordet eller om det är mekaniskt. Mekaniska tangentbord skall hålla bättre och ger en helt annan användarupplevelse än vanliga. När det gäller möss så är detmestadels en smaksak, du bör dock välja en optisk mus eller en lasermus då dessa har högre känslighet och dessutom inte behöver rengöras som vanliga möss med kulor behöver. Skall du spela så rekommenderar vi att du kollar på Razor möss och Logitech Laser-möss.

När det gäller operativsystem så finns Windows 10. 10:an finns i 2st olika versioner och den som är intressant för hemanvändare är den vanliga versionen som heter home. För företag finns pro, detta innehåller framförallt stöd för större nätverksdomäner.

Gillar man inte Windows 10 som till stor del är väldigt omgjort från tidigare Windows så kan man köpa Windows 7. Där är versionen Home Premium mest intressant då den dels är billigast men även innehåller alla de vanliga funktionerna som krävs för en hemanvändare.

Se våra tips

Se våra tips och bestäm dig enklare för vilken dator du skall ha. Gå till sidan med de bästa speldatorerna eller sidan med de billigaste datorerna.