Att köpa en ny dator är inget som är lätt att göra. Visst kan du alltid gå ner till butiken och fråga försäljarna och då få massor med tips. Problemet är att försäljarna i många fall saknar tillräckliga kunskapar och inte är helt insatta i hur en dator verkligen fungerar.
Väldigt ofta får man även en bra dator men risken är stor att det är någon komponent i den som drar ner prestanda och därmed förkortar datorns "hållbarhet". Detta gäller framförallt ifall man köper en dator till spel då det är extremt viktigt och välja rätt saker.
Med denna sida så har vi tänkt att lägga information som är av betydelse när man skall köpa en dator. För er som tänkt bygga en egen dator så rekommenderar vi att ni frågar i Dator-forumet hos fuska.se som driver ett av sveriges största spelforum ifall ni har några datorfrågor eller är intresserade av att få hjälp med att välja datordelar.
Intresserad av att köpa surfplatta? Kolla in denna guide till ett lyckat surfplatteköp.
Det första du bör tänka på när du skall köpa en ny dator är vad du skall använda den till. Skall du ha den för att surfa på Internet och arbete så som ordbehandling så kan du ofta komma undan väldigt billigt. Skall du däremot spela spel så blir det dyrare då det krävs bättre delar i datorn.
Fundera även på om du tänker flytta datorn ofta och kanske skulle välja en bärbar dator. Det är dock väldigt viktigt att tänka på att bärbara datorer oftast har sämre prestanda än stationära vilket gör att skall du köpa en bärbar speldator så blir det oftast onödigt dyrt och då bör du istället kolla på en stationär dator. Detta är inte speciellt mycket jobbigare att flytta om du bara flyttar datorn ibland och du kan spara flera tusenlappar på det.
Ta tidigt reda på hur mycket pengar du har att handla för. Tänk på att nya datordelar sjunker väldigt mycket i värde i början oftast och därför kan det vara värt och vänta några veckor innan du köper något. Har du inte tillräckligt mycket pengar så var väldigt försiktig med att välja en "sämre" dator. Detta kan tyckas som ett bra alternativ men straffar sig i längden då datorn inte räcker till, till det du hade tänkt dig. Detta gäller speciellt datorer som skall användas till spel.
Ett alternativ kan vara att köpa begagnat. Men var noga med att kontrollera priserna mot nuvarande priser då det finns en viss tendens att sälja datorer relativt dyrt begagnat. Det finns dessvärre ingen formel för hur mycket en begagnad dator är värd efter dess ålder men ofta så används ändå resonemanget att datorn sjunker 30% för varje år i värde. Tänk även på att äldre datorer i många fall inte är kompatibla med de nyare minnena, processorerna, grafikkorten och diverse andra komponenter. Detta leder till att om du köper en begagnad dator så är risken stor att du inte kan uppgradera denna längre fram då de komponenter inte är kompatibla med de äldre systemen.
Att bygga en dator själv är betydligt enklare än många tror och det finns många detaljerade guider kring detta. En av dessa finns på NordicHardware.se. Bygger du din dator själv så får du full kontroll över vilka delar du vill ha med i datorn, detta gör att man enkelt kan bygga kostnadseffektiva datorer helt anpassade åt sina intressen. Dock bör man tänka på att om man bygger själv och det uppstår problem så kan det vara svårt och felsöka och man har då ingen speciell support och vända sig mot. Så är man det minsta osäker på om man vill bygga själv eller köpa ett färdigt paket så rekommenderar vi starkt att man väljer ett paket.
Ett färdigt paket innehåller nämligen en gemensam garanti för hela datorn vilket gör att ifall något går sönder så lämnar man in datorn enbart och får den reparerad. Man får oftast med support med dit man kan ringa när fel uppstår och då få hjälp. Märkesdatorer som HP, Dell, Compaq inkluderar även så kallade "återställningsskivor" vilket kan visa sig väldigt användbara ifall datorn kraschar på grund av virus eller av ett annat mjukvarurelaterat problem.
Den här listan gäller för dig som tänker plocka ihop en dator själv men även för dig som funderar på att köpa en märkesdator. Köper du en märkesdator så kan du dock oftast inte välja delar själv. Du kan däremot läsa om dem här för att bilda dig en uppfattning om hur bra dem är. Den här listan uppdateras regelbundet och du kan se längst ner på sidan när den senast uppdaterades.
Många väljer datorlåda efter design men det är dock viktigt att se upp. När du väljer datorlåda så bör du tänka på följande saker. Ingår ett nätaggregat eller behöver jag köpa ett separat? Ett nätaggregat bör klara minst 500w för en normal dator. Skall du ha en speldator så bör välja minst 600-750w. Du skall även välja ett kraftigt nätaggregat ifall du planerar att välja ett kraftfullt grafikkort som Nvidia RTX 30xx-serien. Skall du köra dubbla grafikkort i SLI eller Crossfire-läge så kommer du troligtvis behöva ett nätaggregat på uppemot 1000 watt. Tänk även på att kolla upp hur tyst lådan är. En bra och tyst låda med bra luftflöde är Be Quiet! Pure Base 500DX och den kostar runt 1500kr, en annan bra låda med bra luftflöde och som är relativt tyst är Fractal Design North. Tänk dock på att det är framförallt delarna du väljer som avgör hur tyst datorn kommer att bli.
Det finns en uppsjö med processorer men vi rekommenderar dig att kolla på processorer med dubbla kärnor eller ännu fler. En processor med dubbla kärnor kan i teorin utföra 2st saker samtidigt och detta kommer att ge stora prestandavinster när program anpassade för dessa processorer kommer. De billigaste processorerna med dubbla kärnor kostar ca 400kr uppåt. Till stationära datorer finns bland annat AMD Ryzen & Intel Core i3/i5/i7/i9. Är du ute efter en dator att använda till ordbehandling, se på film och surfa på Internet så bör en av de billigare processorna duga fint och vi rekommenderar då framförallt Intel Core i3. Är du ute efter en speldator och vill spela spel så rekommenderar vi AMD Ryzen eller Intel Core i5/i7/i9. Har du riktigt mycket pengar eller vill ha det absolut bästa så rekommederar vi att du kollar på Intel Core i9-processorerna.
I skrivande stund så är det DDR4 minnen som gäller i datorn. Dessa är snabbare än sina föregångare och ger god prestanda. DDR4 minnen är inte kompatibla med äldre minnen. För en arbetsdator så rekommenderar vi att man köper minst 8GB och för en speldator minst 16GB. Tänk på att det kan vara vettigt att välja DDR4 minnen som går i 3200mhz. Planerar du att använda Windows 11 som operativsystem så kan det vara en bra ide att välja minst 8GB minne oavsett. Just nu är minnena väldigt billiga och man kan på vissa håll köpa 16GB DDR för enbart 500kr. Vi rekommenderar därför att man köper just 16GB. Detta då minne är en av de komponenter som bidrar mest till högre prestanda, speciellt ifall man kör Windows 11. Värt att notera är att DDR5-minnen börjat komma så köper du en splitterny dator kan det vara värt att överväga även om DDR4 fortfarande är standarden.
Detta är väldigt individuellt och det är ingen större skillnad mellan de vanliga hårddiskarna, men det finns även SSD-hårddiskar och då är skillnaden enorm. Det som kan vara värt och kolla på är RPM som betyder hur snabbt hårddisken snurrar. I en speldator så anser vi att en SSD-disk nästintill är ett måste då den bidrar så kraftigt till högre prestanda. Även till en arbetsdator så rekommenderar vi starkt att man väljer en SSD-disk. SSD-diskar består av flashminnen och är därmed extremt snabba, som en jämförelse så tar det ca 10 millisekunder för en vanlig hårddisk att hitta en fil när datorn skall ha den, medan för en SSD-disk så tar det endast ca 0.1 millisekund. När du spelar ett spel eller startar t.ex. Windows så laddas mängder av småfiler in vilket gör att tidsvinsten blir extrem med SSD.
Nackdelen med SSD-diskar är att de är små och dyra i jämförelse med vanliga hårddiskar. När det gäller utrymme så beror detta väldigt mycket på vad man har för behov. Skall man ladda ner mycket film, musik och annat från nätet så bör man välja en hårddisk på 2TB (2000GB). En 2TB kostar ca 800 kr i skrivande stund. En bra kombination till en speldator är att köpa en SSD-disk samtidigt som man köper en vanlig stor hårddisk på t.ex. 2TB för att lagra sådant som tar plats. Vi rekommenderar starkt Intel SSD-diskar då dessa fått mycket bra omdömen generellt och framförallt visat sig vara tillförlitliga.
Grafikkort är väldigt svåra att välja då det finns så pass många prisklasser. Skall du dock inte spela något alls så fungerar integrerade grafikkort bra och dessa är även standard på många märkesdatorer. Skall du dock spela så bör du lägga ca 5000kr på ett Radeon RX 6700 XT som är av de prisvärdaste korten just nu. Har du mer pengar så kan även ett GeForce RTX 4070 Ti eller Radeon RX 7900 XT vara intressant. Vill du har ett riktigt bra grafikkort så är det GeForce RTX 4090 du skall kolla på, dock kostar dessa kort givetvis mer och är därför för många inte lika intressanta. Köper du ett sämre grafikkort så är risken att du kommer få problem med nyare spel överhängande. Just grafikkorten är de som brukar ställa till det mest när man vill köpa en märkesdator som skall användas till spel. Ovanstående kort GeForce RTX 40xx och Radeon RX 7xxx tillhör senaste generation av grafikkort.
För de alla flest så duger det bra med de inbyggda ljudkorten och nätverkskorten som finns på moderkorten man köper och därför kommer vi inte att skriva så mycket om dessa. När det gäller ljudkort så kan det dock vara viktigt och kolla vad ljudkortet har för utgångar, speciellt ifall man tänker göra med ett 5.1 högtalarsystem eller liknande. Det är även då viktigt att ljudkortet stödjer detta.
När det gäller nätverkskort så välj gärna ett med 1gbit då det är standard just nu på nya moderkort men det finns fortfarande äldre moderkort som ej har det utan 100Mbit. När det kommer till Wifi så kolla gärna att det trådlösa nätverkskortet klarar standarden Wifi 6, då vet du att kortet har bra prestanda och är något framtidssäkert.
Om du endast skall ha en dator så kan även ett alternativ vara att skaffa ett mobilabonnemang och köra internetdelning på din mobil till datorn. Då behöver du inte ens ett nätverkskort samt slipper köra dubbla abonnemang, dvs för internet och mobil. Nu för tiden finns det obegränsade mobilabonnemang med surf vilket gör att du kan ersätta ditt vanliga bredband och spara pengar. Om du använder internet lite på datorn så kan du troligen även välja ett abonnemang med begränsad surf och spara ännu mer pengar.
Bra och veta är att en Blueray/DVD-brännare även kan bränna vanliga cd-skivor, läsa cd-skivor och läsa dvd-skivor. Därför behöver du oftast inte köpa mer än en DVD-brännare då du redan får allt det i DVD-brännaren. Numera är det dock vanligast att skippa dessa helt!
När det gäller skärm så rekommenderar vi starkt minst 24". En bra 25" LED som kostar runt 3000kr är AOC 25G3ZM, framförallt är den riktigt bra för dig som tänker surfa/jobba och se på film. Vill du spela spel så rekommenderar vi LG UltraGear 27GP850 som kostar ca 5500kr, den stöder nämligen 180hz vilket de är perfekt för spel där man ofta har snabba scener. Det finns även billigare skärmar för runt 2000kr om man har lite lägre krav. Det du bör tänka på när du köper en plattskärm är responstiden. En skärm som har responstiden 8ms eller lägre är att föredra. Forskare har nämligen kommit fram till att 8ms är den gränsen som ögat klarar av att uppfatta. Köper du en plattskärm med 16ms så är risken stor att du upplever eftersläpningar vid snabbare rörelser på skärmen.
Vid valet av tangentbord så är detta enbart en smaksak. Vad som kan vara intressant är antalet snabbknappar på tangentbordet eller om det är mekaniskt. Mekaniska tangentbord skall hålla bättre och ger en helt annan användarupplevelse än vanliga. När det gäller möss så är det mestadels en smaksak, du bör dock välja en optisk mus eller en lasermus då dessa har högre känslighet och dessutom inte behöver rengöras som vanliga möss med kulor behöver. Skall du spela så rekommenderar vi att du kollar på Razor möss och Logitech Laser-möss.
När det gäller operativsystem så finns Windows 11. 11:an finns i 2st olika versioner och den som är intressant för hemanvändare är den vanliga versionen som heter home. För företag finns pro, detta innehåller framförallt stöd för större nätverksdomäner.
Se våra tips och bestäm dig enklare för vilken dator du skall ha. Gå till sidan med de bästa speldatorerna eller sidan med de billigaste datorerna.